De effectenbeurzen op Wall Street gingen woensdag omlaag in afwachting van de uitkomsten van de jongste beleidsvergadering van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken. Beleggers namen een voorschot op de verdere afbouw van de obligatieaankopen door de Fed die economen voorspellen.

Door de vermindering van het stimuleringsbeleid van de Fed vloeien minder investeringen naar opkomende economieën. Daardoor zijn de laatste tijd de munten in sommige van die landen fors in waarde gedaald, wat ook in Europa en de Verenigde Staten druk zet op de aandelenmarkten.

De leidende Dow-Jonesindex stond in de middaghandel 0,9 procent lager op 15.790 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 0,7 procent tot 1780 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging eveneens 0,7 procent omlaag en stond op 4070 punten.

Afbouw

Bij de vorige bestuursvergadering zette de Fed de eerste stap in de langverwachte afbouw van zijn stimuleringsprogramma. het bedrag dat maandelijks aan liquiditeit in de markt wordt gebracht, werd teruggeschroefd van 85 naar 75 miljard dollar. Deze maand gaat er naar verwachting in totaal opnieuw 10 miljard dollar van af.

Boeing was met een verlies van 5,5 procent veruit de sterkste daler in de Dow. De vliegtuigbouwer boekte afgelopen jaar een de hoogste omzet ooit terwijl ook de omvang van de orderportefeuille een record bereikte. De winstverwachting voor 2014 bleef echter achter bij de gemiddelde verwachting van analisten.

AT&T daalde 2 procent na een bericht dat het nog altijd interesse heeft in een overname van Vodafone. Ook doe-het-zelfketen Home Depot en frisdrankproducent Coca-Cola verloren rond de 2 procent. Chemieconcern DuPont stond bovenaan bij de hoofdfondsen met een koerswinst van 2,1 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl